Всички от нас често и рутинно се иска да предоставяме личната си информация на други хора, организации и уебсайтове. Някои от тези искания произтичат от важни или критични случаи в живота ни: преминаване на граница в друга държава, регистриране за сключване на брак или посещение на болница за медицинско обслужване. Това са моменти, когато ние сме готови да предоставим личната си информация на тези, които я искат.

Въпреки това, повечето заявки за нашата лична информация идват от маловажни и некритични източници: организация с нестопанска цел иска да се свърже с вас относно набиране на средства, регистрирате се за онлайн клас за готвене или срещнете разумно сладък човек в бар за гмуркане, който иска вашия телефон номер. Това са моменти, в които понякога се колебаем да предоставим личната си информация на тези, които я искат.

Въпреки колебанието си, ние редовно предоставяме същата лична информация както на критични, така и на некритични заявки. Не трябва да Личната информация е най-добрата стока в днешния дигитален свят и споделянето й трябва да се основава на доверие, а не на удобство.

Тъй като доверието изисква време, за да се развие, ние се нуждаем от по-добра стратегия за това как да се ориентираме в света на заявките за информация. Досега тази поредица се фокусира върху дигиталните усилия, които можем и трябва да предприемем, за да помогнем за сигурността на нашата поверителност и сигурност онлайн. Днес ще се съсредоточим върху комбинирането на аналогова стратегия за здрав разум с някои наистина готини цифрови инструменти, за да помогнем за категоризиране, ограничаване или ограничаване на достъпа до личната ни информация.

Задаване на категории, оценка на заявки и споделяне на различни данни

Класифицирането на нашите лични данни е процес в три стъпки.

Стъпка 1: Установете различни категории заявки

По-рано разделих примери на заявки на „важни / критични“ или „маловажни / некритични“. Разбира се, можете да използвате собствените си категории. Избраните имена не са важни; установяването на различни категории е.

Наистина ли това е важно искане за вашите лични данни?

Стъпка 2: Оценка на всяка заявка за вашите лични данни

За следващата седмица ето едно забавно задание: просто спазвайте всяка заявка, която получавате за вашата лична информация. Ще забележите, че някои искания са по-малко важни от други. Например, може да бъдете помолени да предоставите своя имейл адрес, за да спестите 15% при бъдеща покупка. Това не е „критична“ заявка: това е маркетингова техника за предаване на личната ви информация.

Стъпка 3: Създайте и имайте лесен достъп до няколко вида лични данни, които можете да споделяте

Ако редовно получавате заявки за лични данни от критични и некритични източници, тогава ще се нуждаете от различни данни, за да ги предоставите за всяка от тези заявки. Никога не раздавам действителния си номер на мобилен телефон или имейл адрес на непознати, нови приятели или организации. Вместо това предоставям на тези хора своите вторични данни. Те все още могат да достигнат до мен, разбира се, но никога по начин, който ще ме притеснява или спами.

Получаването на вторични данни за предоставяне на различни хора е 100 процента законно, 100 процента лесно и - вярвам - 100 процента е необходимо в днешния дигитален свят, за да пазим нашата поверителност. Така че нека да скочим с глава в живота на класифицирания живот, всички! Ще започнем със стария си приятел: имейл.

Вземете вторични имейл адреси

Когато казвам „стар приятел”, имам предвид: имейл е роден в средата на 60-те години, преди появата на интернет, което прави технологията на повече от 50 години. Фактът, че повечето от нас продължават да се подлагат толкова силно на имейл, колкото първоначално е създаден, не е нищо друго освен чудотворно и, честно казано, съмнително. Вместо това трябва да използваме имейла по същия начин, по който използваме охлювна поща: като използваме различни адреси.

Когато изпращам ваканционни картички на семейството и приятелите, поставям домашния си адрес на плика, но когато пиша по въпроси, свързани с бизнеса, вместо него поставям адреса на бизнеса си. Стратегията ми за електронна поща не е по-различна: пиша за технологията на Medium, аз съм автор на забавна книга за „прерязването на кабела“ и съм художествен ръководител на добре прегледана театрална трупа в Лос Анджелис. Използвам различен имейл адрес за всяка от тези роли. По този начин мога по-добре да сортирам имейла си.

Въпреки това - и това е важно - поддържам и редица имейл адреси за „горелка“: Това са адресите, които предоставям на всеки маловажен уебсайт, организация или човек, който изисква имейла ми по една или друга причина. Всъщност, ето един от онези имейл адреси на горелки, които редовно раздавам: „[email protected]

Защо бих споделил това публично с вас? Защото никога не проверявам този акаунт. Двете най-добри характеристики на Mailnesia са (1) автоматично потвърждаване на всички връзки за потвърждаване по имейл, които са изпратени до него, и (2) автоматично изтриване на всички имейли в рамките на три до пет дни. В интерес на истината, Mailnesia е услуга, предназначена да улавя спама и глупостите, които никога не искам да виждам във важните си имейл пощенски кутии. Просто погледнете всички случайни глупости, които са във входящата ми поща в момента. Искам да кажа това буквално: щракнете върху тази връзка и влезте сами в действителния акаунт. Можете да го направите, защото имейл акаунти на горелка не са защитени с пароли. Ако се притеснявате за моята сигурност, не бъдете - имейлите, които отиват в този акаунт, не са въпрос за сигурност. Това е адрес, предназначен само за получаване на маловажни или боклук имейли, които не ми трябват или не искам.

Има много страхотни безплатни услуги като Mailnesia, които предоставят подобна функционалност: Maildrop, GuerillaMail и FakeMailGenerator, за да отбележа само няколко. Всяка услуга предоставя подобен набор от функции, включително:

  • Възможността да регистрирате имейла си за горелка с почти всеки уебсайт.
  • Лесна употреба, включително пароли за запомняне.
  • Автоматично потвърждение на всички искания за потвърждаване по имейл, които получава.
  • Входяща поща, която съдържа ограничен брой имейли, да речем 10 до 20.
  • Входяща поща, която автоматично изтрива съобщения, които са непрочетени за определен период от време, обикновено от 10 минути до пет дни.
  • Филтриране на спам, за да проверите всички входящи имейли срещу централно управляван списък с известни нарушители.
  • Възможността за създаване на много имейл адреси на горелки в един и същ сайт.

Струва си да се отбележи, че някои уебсайтове, които изискват имейл адрес за проверка, активно блокират някои от тези имейл сайтове за горелка. Ако това се случи, опитайте няколко от уебсайтовете, които съм изброил. В крайна сметка ще намерите един, който работи.

Моите акаунти за горелка в Maildrop (отляво) и Mailnesia.

Вземете вторични телефонни номера

Ако предоставяте на непознат вашият личен имейл адрес ви прави пауза, тогава предполагам, че даването на същия този непознат вашият личен телефонен номер е още по-неудобно. Предвид днешната технология, няма нужда да се притеснявате, защото няма нужда да се ограничавате до един телефонен номер. Вече не раздавам личния си телефонен номер на хора, които вече не познавам и на които имам доверие: вместо това им давам вторичен, виртуален телефонен номер, който те могат да използват, за да ми се обадят или изпратят SMS. Този вторичен телефон е идеален за взаимодействие с хора в Craigslist, социални медийни платформи и във всяка нелегална форма, която съм помолена да подпиша.

Този втори номер не само ми осигурява спокойствие, но и ме оставя с много по-малко спам и студени обаждания към личната ми клетка. Горещо препоръчвам да използвате същата стратегия за себе си. Има няколко различни компании, които предоставят тази услуга - някои безплатно, а други на разумна цена, ако вашите нужди са по-напреднали.

Опциите по-долу включват продукти, които лично съм използвал или тествал. Всички те са сред най-добре прегледаните, най-лесните за използване и не се нуждаят от специални настройки. Просто дайте на хората виртуалния си телефонен номер и той работи точно като вашия действителен номер ... само по-добре!

Безплатните опции

Google Voice работи на всички компютри и Chromebook и на всяко мобилно устройство, работещо под iOS или Android. Услугата е лесна за използване, интегрира се безпроблемно в екосистемата на Google и предлага някои от същите мощни функции, които Google въведе, включително мощна търсачка и ефективно филтриране на спам за вашите телефонни обаждания. Стигането до приложението е лесно, ако сте влезли в акаунта си в Google в уеб браузър: щракнете върху иконата „на клавиатурата“ (по-долу, показана в червеното поле в горната част) и след това щракнете върху „Глас“ от падащото меню. Мобилни приложения са достъпни за тези, които не използват компютър.

Как да намерите Google Voice.

След като създадете своя акаунт в Google Voice, можете да запишете лично поздравление за гласова поща или да използвате предоставения вграден такъв. Сега можете да използвате вашия виртуален номер за провеждане / получаване на повиквания и текстови съобщения. Ако желаете, можете да препращате текстове и обаждания към физическия си мобилен телефон или да изберете да ги оставите на сървърите на Google. Така или иначе, никой, който използва вашият виртуален номер, никога няма да знае разликата, дори и вашите родители.

Никога не бих предполагал, че вече нямате фантастични отношения с родителите си. Ясно го правите, защото сте много добър човек, който очевидно обича колко често вашите родители обичат да изпращат съобщения и да ви се обаждат. Очевидно е.

Най-добрите функции на Google Voice включват блокиране на обаждания, транскрипция на гласова поща, филтриране на спам и мощна търсачка. Ето кратка видео обиколка, която направих, за да обясня някои от тези функции:

Две платени функции също трябва да бъдат споменати. Първо можете да пренесете действителния си телефонен номер в системата на Google за еднократна такса от 20 долара. Да речем, че получавате нов номер на мобилен телефон, но искате да запазите предишния си за приятели и семейство. Не е проблем: Поставете стария си номер в Google Voice и ще продължите да го имате завинаги, достъпен от всеки компютър или смартфон. Доста спретнато, всъщност.

Второ, можете да платите няколко долара за закупуване на минути и да използвате Google Voice за извършване на международни телефонни разговори (чрез WiFi), когато пътувате. Имам предвид „няколко долара“ съвсем буквално: Когато аз и съпругата ми пътуваме в международен план, плащаме от 3 до 5 долара и имаме много кредити, за да се обадим на семейството и приятелите си вкъщи в Съединените щати от американски телефонен номер.

Само не забравяйте: ако услугата твърди, че е 100 процента безплатно, вие, приятелю, сте продуктът. Нищо не е „безплатно“. Google минира вашите лични данни, за да ви помогне да рекламирате вас и другите, както прави с всичките си безплатни услуги.

Pinger Textfree е 100 процента безплатна и достъпна за iOS, Android и по интернет на всеки компютър. Безплатната версия се финансира от реклами, които се показват в различни части на приложението, когато изпращате SMS и се обаждате. Разбира се, има платена версия без реклами ($ 2,99 / месец) или със запазен номер ($ 4,99 / месец), но честно казано, защо да се притеснявате за номер на горелка? Изпращането на текстове е напълно безплатно, но провеждането на разговори ще ви струва кредити. Тук обаче има добра новина: Пускането на едноминутни видеореклами ви печели безплатни кредити за обаждания. Освен това можете да закупите 100 гласови минути за 1,99 долара. Textfree работи както на клетъчна, така и на WiFi и предлага лесен за използване интерфейс, който ви позволява да се интегрирате със съществуващите си контакти, да запазвате и слушате гласови съобщения и, подобно на Google Voice, да препраща автоматично вашите текстове и обаждания към вашия действителен мобилен телефон или оставете ги на сървърите на Pinger

Екранът грабва от Pinger Textfree. Забележете рекламата долу вдясно.

Оплатените опции

Sideline е приложение, което живее на вашия iOS или Android смартфон. Не е изненадващо, че е собственост на същите хора, които притежават Pinger Textfree. Той е много добре прегледан и предлага много функции. Той предлага виртуален номер за изпращане на текстови съобщения и гласова поща, възможност за блокиране на номера и транскрипция на гласова поща. За разлика от Google Voice, Sideline може да се използва както в WiFi, така и в клетъчни мрежи - приятно докосване. Sideline е напълно безплатна за използване за седем дни, след това струва $ 9,99 / месец, с по-високи цени (и допълнителни функции) за корпоративни клиенти. Разбира се, можете да използвате Sideline като безплатен телефон за горелка точно за седем дни, ако желаете. Просто не забравяйте да анулирате абонамента си веднага след като се регистрирате. „Цената“ за ползване на приложението безплатно е съгласна да бъде таксувана в началото на осмия ден.

Phoner е приложение, което е достъпно както в екосистемите на Apple, така и в Google, както и чрез мрежата. Клиентите започват със 100 безплатни кредита за текстови съобщения или обаждания, но тези отиват бързо. Ценообразуването започва от $ 1,99 за 1000 допълнителни кредита и стига до $ 99,99 за 60 000 кредита. Phoner предлага много от същите функции като конкуренцията си, но добавя нещо интересно: лесно записване на вашите разговори. На екрана на телефона има малък бутон „Rec“ (показан тук), който веднъж натиснат, ще запише вашите входящи или изходящи повиквания за по-късен преглед. Просто бъдете внимателни с тази функция: Повечето държави и държави имат закони, които уреждат записването на хора без тяхното знание. Тези закони се различават от място на място, така че бъдете запознати преди да натиснете записа, особено ако другата страна не е дала устно съгласие.

Вероятно си струва да споделите как всъщност звучи телефонно обаждане до един от тези виртуални номера. Използвах Phoner, за да се обадя на мобилния си телефон и да оставя съобщение. Ето как звучеше:

Вземете вторични пощенски адреси

Ще бъда отхвърлен, ако не обсъдих и някои от правните опции (в Съединените щати) за получаване на различен физически пощенски адрес. Ползите от това са също толкова мощни, колкото и наличието на вторичен имейл адрес или телефонен номер: поверителност. Повечето от нас забравят, че нямаме задължение да предоставяме домашния си адрес на която и да е нестопанска организация, програма за чести листовки или лекар. Наистина за всяка банка, адвокат или работодател. Всъщност - в зависимост от обстоятелствата - понякога гражданите на САЩ нямат никакво законово задължение да предоставят жилищния си адрес на полицията, ако поискат. В действителност, докато трябва да предоставим някакъв адрес за определени заявки или формуляри, има малко законови изисквания, за да предоставим нашия действителен, жилищен адрес на всеки, който поиска.

Следователно решението е да имате вторичен пощенски адрес и вместо това да предоставите тази информация. Повечето местни пощенски станции предлагат P.O. кутии, както правят публичните корпорации като UPS. Очаквайте да плащате поне 80 до 100 долара годишно за по-малки пощенски кутии и очаквайте да пътувате от дома си до тези вторични места, за да вземете вашата поща.

Някои от по-новите налични услуги обаче направиха това дори остаряло. Сега можете да похарчите малко повече и вашата отворена поща за охлюви да бъде отворена, сканирана до PDF и след това да ви бъде изпратена по имейл. Вие отговаряте как да продължите: Сканиранията на вашите писма могат да бъдат съхранявани за по-късна употреба, маловажни елементи могат да бъдат прехвърлени или рециклирани, чековете могат да бъдат депозирани (#MindBlown), сканираните елементи могат да бъдат споделени с всеки, който пожелаете, и оригинални документите могат да бъдат изпратени по имейл до действителното ви физическо местоположение - където и да е.

Искате или имате нужда от адрес в Орегон или Делауер? Можете да имате такъв. Живеете ли в мобилен дом, но се нуждаете от по-постоянен адрес? Можете да имате такъв. Искате втори, виртуален адрес, защото желаете по-добра поверителност? Можете да имате такъв! Има много причини, поради които наличието на втори, виртуален пощенски адрес може да ви бъде привлекателно и има много доставчици, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел.

Въпреки това - и това е важно - не всеки доставчик е в състояние или желае да ви предложи същото ниво на сигурност за вашата лична поща. Краткият списък, който събрах тук, включва само компании, които предлагат функции, свързани със сигурността, като например сертифициране в стандартите за съответствие на HIPAA, предоставяне на задължителни проверки на служителите или поддържане на 24/7 видеонаблюдение в техните съоръжения за сканиране. Тези функции поддържат всеки отговорен и позволяват на клиентите да имат спокойствието, че личните им въпроси ще останат точно това: лични.

Моето предложение: Обадете се на всяка услуга за препращане на поща, която искате да използвате и задавайте въпроси предварително. Струва си да се разровите в подробностите, които са важни за вас, преди да направите покупка. Caveat emptor, както каза латинският човек.

Земна класа Mail: Моето семейство използваше Earth Class Mail няколко месеца, когато започнах технологична работа в Nike и се преместихме в друг град. Намерих услугата както лесна за използване, така и изключително удобна. Той предлага стандарти за съответствие на HIPAA, задължителни проверки на работниците и служителите, ежегодно повторно сертифициране със съответствието с HIPPA и 24/7 видео наблюдение на сканиращото му съоръжение, което се следи от ръководството на операциите и дори от изпълнителния екип. Считам, че това е най-добрата налична опция, но услугите му не са евтини: Месечните такси започват от $ 49 и лесно могат да бъдат удвоени.

Земната класа поща сканира предната и задната страна на всеки плик. Всеки е представен като имейл с прикачен файл, който да прегледате. Вие решавате какво се случва до всяка буква, като използвате падащите менюта в горната част на потребителския интерфейс.

Препращане на пощенски кутии: Достоен конкурент на почтен клас Земя, тази компания предлага много (но не всички) същите функции и сигурност за намалена цена. Според страницата за сигурност на компанията, тя използва задължителни проверки на служителите и има 24/7 видеонаблюдение в своето съоръжение за сканиране. Техната онлайн услуга използва 256-битов SSL сертификат от Verisign, който се счита за най-добър в класа. Компанията дори ви дава един месец безплатно; след това месечните такси вървят от $ 15 до $ 50 въз основа на нивото на обслужване. Това е много разумна цена за разумна сума за сигурност и обслужване.

PhysicalAddress.com: От трите избора в този списък, тази компания предлага най-ниските такси и най-малкото ниво на сигурност, което лично бих преценил. Въпреки това, той предлага много (но не всички) същите функции като конкуренцията, така че ако сте на бюджет, това е отличен вариант за разглеждане. На страницата за сигурност на компанията се посочва, че PhysicalAddress.com използва проверки за работа на персонала за обработка на поща, има 24/7 системи за видеонаблюдение и аларма във физическите си съоръжения и използва PCI съответствие (сигурност на кредитната карта) и SSL сертификати за своите цифрови операции. Не е лошо, като се има предвид, че ценообразуването му започва от $ 8 на месец и стига до $ 42 на месец, в зависимост от нивото на обслужване.

Крайна мисъл

Сега, когато сте въоръжени с нова стратегия за класификация, всъщност я поставете на мястото си! Отделете време, за да започнете да практикувате и да категоризирате как да раздавате личната си информация. Вместо да раздавате личния си мобилен адрес, имейл и адрес на местоживеене на всеки, който поиска, отидете "строго секретно" и се класифицирайте! Бъдете таен агент, който винаги сте искали да бъдете, и пазете данните си с по-силна защита.

Живеем в свят, който процъфтява на всички нас с охота, предавайки нашите данни. Само помнете: В повечето случаи няма закони, които да изискват от нас това.

И накрая, ако имате наистина добър съвет, трик или инструмент, който използвате, за да се класифицирате, моля споделете! Оставете бележка в секцията за коментари, за да може цялата общност да се научи. Дотогава всички:

Сърф безопасно!